Västerviks Storband i backspegeln

Idag är det den 22 oktober 2013, och jag har just varit hemma hos trumslagaren Arne Pettersson och lånat en tjock pärm med tidningsurklipp och foton. Mitt uppdrag är att försöka presentera vad som har hänt i och med Västerviks Storband genom åren.

Tidningsurklippen ger mig ingen möjlighet att på ett strukturerat sätt beskriva Storbandets göranden och låtanden, så följande text kommer enbart att ta fasta på vissa år och några viktiga konserter. Jag har också kompletterat texten med fakta från mina egna filer, dagbokskalendrar och anteckningar. Faktum kvarstår att den här texten på intet sätt ger en komplett bild av Storbandets historia. Kanske kan det ändå glädja någon, som med egna minnen kan hjälpa mig, att på sikt göra Storbandets historia mer fyllig än vad den är idag.

På det tidiga 80-talet fanns ett skolband, som kallades ABF Breviks Storband. Ur detta band skapades så småningom det som kom att bli Västerviks Storband. På ett sätt kan man säga att Västervik har fått sitt storband som en följd av att det fanns storband både i Visby och i Oskarshamn. I Oskarshamns storband spelade flera olika Västerviksmusiker, bland andra trumslagaren Arne Pettersson, basisten Per-Olof Johansson, trombonisten Bob Henders, alias Gunnar Börjesson, saxofonisten Olle Svensson och sångerskan Birgitta Johansson. Några av dem valde så småningom att delta i grundandet av ett eget storband på hemmaplan. Dit hörde till exempel P-O Johansson, Bob Henders och Arne Pettersson.


April 1984:
Nu börjar det hända saker. I ett klipp ur VT signerat Roger Appelquist förstår jag att grunden till ett storband redan har lagts med hjälp av inspirerade musiklärare, musikelever och lokala musiker. Bland initiativtagarna nämns Per-Olof Johansson, Bob Henders och Arne Pettersson. Sölve Eriksson, som själv inte deltar i storbandet, är redan tidigt en stöttepelare för den nybildade orkestern, och han upplåter bland annat övningslokal i Breviksskolans matsal.

En av de aktiva musikerna som väntar på hemmaplan för att få vara med och bilda Västerviks Storband är Christer Ekström, som fortfarande spelar i bandet.

Den första helgen i april samma år har trumpetaren, storbandsledaren och arrangören Lasse Samuelsson engagerats för att hjälpa bandet som repetitör. Efter två dagars repetitioner ges en konsert, där pianisten Stefan Karlsson intar en framskjuten plats i kompet. Stefan är en musikaliskt mogen tonåring som gör sin sista gymnasietid på Västerviks Gymnasium, och under den gångna repetitionshelgen och den efterföljande konserten sätter han stora musikaliska avtryck hos repetitören Lasse Samuelsson. Så småningom hamnar Stefan Karlsson i USA, men det är en annan historia, som är för lång för att berättas här.


17 november 1984:
Den 17 november 1984 har Västerviks Storband sin officiella premiär i Folkets Hus i Västervik. Musikalisk ledare är Bob Henders.


November 1986:
VT rapporterar att Västerviks Storband har gjort succé på ett musikcafé i Folkets Hus. Ny ledare för bandet är Stefan Karlsson. Övriga musiker som omnämns är Per-Olof Johansson, Arne Pettersson, Birgitta Johansson, Christer Ekström och Bob Henders.

Mars 1994:
Nästa klipp berättar att besättningen i Västerviks Storband hade förändrats från skolungdomar till medelålders män. I mars anordnas en repetitions- och konserthelg med storbandet och två gästsolister, trumpetaren Jan Allan och tenorsaxofonisten Erik Norström. Ny ledare för bandet är nu Peter Andersson.

Februari 2002:
Spelning på Club Spisa, Västervik.

November 2002:
Spelning en torsdagskväll i Gamleby.
Instruktionerna till bandet är följande: Var på plats kl 17.30 iförd mörka byxor, grå skjorta och orkesterslips! Den mörka orkesterslipsen kom sedermera att allmänt kallas ”begravningsslipsen
”.

Mars 2003:
Storbandet spelar på Club Spisa i en konsert benämnd Lokala förmågor.
Följande låtar står på spellistan den kvällen: Bye, Bye Blackbird, Splanky, Misty, It’s Only A Paper Moon, Love For Sale, Orange Coloured Sky, Seven Steps To Heaven, For Once In My Life, Skylark, Alright, Okay, You Win, Groovin' High, Lullaby of Birdland, Just Friends, Singin' In The Rain, My Funny Valentine, Fly Me To The Moon, A Time For Love, Round Midnight, Body And Soul, Moonlight In Vermont och St Thomas.                                            

Oktober 2003:
Västerviks Storband reser till Aalborg i Danmark och gör två spelningar på restaurang Kompasset. Den första spelningen är ”Frokostjazz”, alltså en lunchspelning, och den andra spelningen gäller underhållningsmusik följd av dansmusik för restaurangens gäster. I annonserna för evenemanget rubriceras dansspelningen som ”Big Band Ball”.  Det är Storbandets ordförande, Jesper Sørensen, som har utnyttjat sina danska kontakter för att ordna de här spelningarna.

Redan 1994 kan man se att antalet skolungdomar blivit färre i Storbandet. Nio år senare, alltså 2003, har bandet endast en yngre musiker, Ylva Palmén, trumpet, medan stommen i bandet nu består av medelålders män.

Januari 2004:
Första konserten i Västervik efter utflykten till Danmark. Den här gången hålls konserten i Gymnasieskolans aula.
– Det blir en traditionell storbandskonsert, där publiken bl a kan få njuta av vår sångerska, Ingrid Lindebratt. För övrigt blir det en blandad konsert, där gamla standardlåtar och nytt material varvas i en aptitlig meny, säger Jesper Sørensen till VT.

Maj 2004:
Västerviks Storband firar 20-årsjubileum. För första gången framträder Storbandet tillsammans med Ingrid Lindebratts egna sångelever från Estetiska programmet på Västerviks Gymnasium. Konserten är förlagd till Stadsparkens nya scen, och här grundläggs en tradition som fortfarande lever kvar.
 

Oktober 2004:
Till konsert i Bryggaren, Västervik, har den Göteborgsbaserade pianisten och arrangören Jan Zirk bjudits in tillsammans med sångaren och estradören Erik Gullbransson. Konsertprogrammet består av tre delar: Storbandet och Ingrid Lindebratt står för en egen avdelning, Jan Zirk och Erik Gullbransson uppträder som duo och slutligen gör Storbandet med Ingrid Lindebratt en sista avdelning, där Zirk och Gullbransson är gästartister.

Februari 2006:
Västerviks Storband, med sångerskan Ingrid Lindebratt, ger konsert i egen regi i Bryggaren.

Kapellmästare Peter Andersson och ordförande Jesper Sørensen förklarar att konserten kan liknas vid en cocktail med tre ingredienser: instrumentala standardlåtar, välkända sångnummer och moderna svenska storbandsarrangemang.

Mars 2006:
Ny spelning på Club Spisa under rubriken Lokala förmågor.
Den här kvällen spelas följande melodier: Friday Night Shuffle, Fever, Big Band Medley –83, Don’t Know Why, Senorita Blues, For Once In My Life, Gräsänklingsblues, Too Young, You’ll Never Know och Georgia On My Mind.                       

April 2006:
I ett samarbete med Sevedebygdens Musikförening ger Västerviks Storband med sångerskan Ingrid Lindebratt konsert i Gymnasiets aula i Vimmerby. Förutom Ingrid Lindebratt deltar följande musiker i konserten:
Jesper Sörensen, Jan-Olov Pettersson, Nils-Inge Andersson och Mats Nilsson, trumpeter, Olle Svensson, Lars Axmon, Lars Norström, Björn Danielsson, Christer Ekström, saxar, Gunnar Andersson, Peter Andersson, Daniel Styrenius och Patrik Ålstam, tromboner, Eije Högberg, piano, Leif Hedman, gitarr, Tobias Redborn, bas och John Nyberg, trummor.


11 februari 2007:
Konsert med Jan Allan som gästartist i Bryggaren. Konserten delas upp i två set: en avdelning med material av Georg Riedel, där Jan Allan är ensam solist och en avdelning där Storbandets vokalist och musiker står för soloprestationer.

Som en kuriositet kan nämnas att Jan Allan hade fått inflammation i en framtand natten till konsertdagen och hade uppenbara problem att sätta trumpeten till munnen, så Olle Svensson, tenorist och tillika tandläkare, gav Jan Allan en svettig förmiddag i tandläkarstolen. På eftermiddagen spelade Jan som vanligt, utan synbara svårigheter.

4 juni 2007:
Traditionsenlig konsert i Stadsparken tillsammans med Ingrid Lindebratts sångelever.

21 juli 2007:
Storbandet deltar i ”Västervikskväll” och spelar på Fiskaretorget med Maria Andersson som sångsolist.

27 augusti 2007:
Vår omtyckte och uppskattade tenorist Olle Svensson går hastigt bort.

29 september 2007:
Storbandet spelar dansmusik på Tjustgalan i Bryggaren.

2 – 4 november 2007:
Storbandet reser till Danmark en andra gång. Resan går till Aalborg och uppdraget är att spela dansmusik på en restaurang på den jylländska landsbygden.

Patrik Ålstam insjuknar och kan inte delta i spelningen, och dagen därpå insjuknar även ordföranden Jesper Sørensen. Vid hemresan är bussen dessutom nära att stoppas från att köra på färjan på grund av en facklig konflikt i de danska hamnarna.


8 mars 2008:
Storbandet spelar dansmusik i ett evenemang anordnat av Lions i Västervik.

19 april 2008:
Vi spelar Duke Ellingtons ”Sacred Concert” i St Petri kyrka i Västervik.

26 april 2008:
Samma konsert, fast nu i Västra Eds kyrka.

9 juni 2008:
Traditionsenlig konsert i Stadsparken tillsammans med Ingrid Lindebratts sångelever.

25 september 2008:
Förmiddag: spelning på innertorget i Gamleby Centrum.
En nyhet är fri klädsel i färgerna blått och vitt, utan slips.

Kväll: Storbandet spelar dansmusik på Tjustgalan. Här är klädseln mer strikt: vit skjorta, mörk kostym och röd slips, vilket räknas som en fräck nymodighet. Vita tubsockor är bannlysta på alla konserter, mässar Peter Andersson.


Januari 2009:
Sedvanlig vinterkonsert i Västervik, där följande låtar spelas:
Moonlight Serenade, Someone To Watch Over Me, Embraceable You, That Old Black Magic, Chega De Saudade (No More Blues), ´S Wonderful, It Don´t Mean A Thing, Sway, Jumpin´ East Of Java, When I Fall In Love, Things Ain´t What They Used To Be, Something´s Gotta Give, Apple Honey, Lady Bird och Sir Duke.

9 maj 2009:
Traditionsenlig vårkonsert på innertorget i Gamleby Centrum.

1 juni 2009:
Spelning i Stadsparken tillsammans med Ingrid Lindebratts sångelever.

11 oktober 2009:
Storbandet med Ingrid Lindebratt ger konsert i Bryggaren med Ken Wennerholm och Göran Rudbo i Triple & Touch.

21 mars 2010:
”Kaffe med konsert i Mejeriet” skriver VT och refererar Storbandets konsert i Mejeriets nya ljusa lokaler. Många åhörare har samlats runt kaffeborden och stämningen är god.

Oktober 2010:
Sommarens regniga väder får Storbandet att ställa in den sedvanliga konserten i Stadsparken tillsammans med Ingrid Lindebratts sångelever. Istället ges två konserter under hösten, en i Gamleby Centrum och en i Mejeriet i Västervik.

26 mars 2011:
Traditionsenlig vårkonsert på innertorget i Gamleby Centrum.


28 mars 2011:
På årsmötet väljs Lars Norström till ordförande i Storbandet.

21 maj 2011:
Västerviks Storband deltar i ett hyllningsprogram till Alice Babs. Föreställningen kallas ”Swing it – a tribute to Alice Babs”. Alice deltar inte själv i konserten, men hon representeras av sin dotter Titti Sjöblom. Programmet är ett samarbete mellan Breviksskolan, kören Cantabile och Västerviks Storband. Magnus Eklöf är en viktig motor i skapandet av programmet.

30 maj 2011:
Traditionsenlig konsert i Stadsparken tillsammans med Ingrid Lindebratts sångelever.

29 oktober 2011:
Traditionsenlig höstkonsert på innertorget i Gamleby Centrum.

30 oktober 2011:
I slutet av oktober anordnar Västerviks Storband och Kulturskolan ett musikcafé på Bryggaren i Västervik.

Storbandet spelar traditionell storbandsmusik, och som vanligt är det bandets vokalist, Ingrid Lindebratt som är leading lady, eller sångsolist.

Tillsammans med Storbandet uppträder också ungdomar från Kulturskolan och gymnasiets Estetprogram. Från Kulturskolan medverkar ett antal sångsolister, som var och en sjunger tillsammans med Storbandet, och från Estetprogrammet stod två gitarrelever för ett jazzinspirerat pausprogram med musik av gitarrlegenden Django Reinhardt. Inspiratör till det senare är Storbandets gitarrist Leif Hedman.


28 – 29 januari 2012:
Repetitions- och konserthelg med Västerviks Storband och gitarristen Janne Schaffer. Repetition på lördagseftermiddagen och konsert på söndagen. Det visade sig att Janne Schaffer nästan var lika duktig historieberättare som gitarrist.

5 -6 maj 2012:
Ett samarbete med trumpetaren och bandledaren Peter Asplund har inletts och Asplund kommer på lördagen till Västervik för en repetitionshelg med Storbandet. Lördagens repetitioner avslutas med storbandsfest i Lusthuset. Även Peter Asplund bjuds in till festen, och efter ett par glas vin hemma hos ordföranden får Peter ta sig till festen på en gammal halvrostig damcykel.

Musikaliskt har bandet två mycket intensiva dagar med svåra arrangemang. Ändå är stämningen mycket god.

4 juni 2012:
Traditionsenlig konsert i Stadsparken tillsammans med Ingrid Lindebratts sångelever.

13 – 14 oktober 2012:
Repetitions- och konserthelg med Peter Asplund. Redan kl 11.00 på lördagen startar repetitionerna, och på söndagen kl 16.00 ges konserten.

Inför konserten vill Asplund att varje instrument ska förstärkas, och när alla mikrofoner finns på plats, visar Asplund hur man trimmar in ljudet på ett storband på 10 minuter. Imponerande!

December 2012:
Lasse Axmon slutar som aktiv musiker i Storbandet och avtackas därför med sedvanlig gåva. Axmon kvarstår i styrelsen och fortsätter hjälpa bandet som kassör. Musikalisk ersättare för Axmon blir Anders Nilsson, som vi känner igen som tenorist i Gunnebo Musikkår.


Våren 2013:
Peter Andersson får kontakt med sångaren Erik Gullbransson, som erbjuder ett sång- och musikprogram med låtar lanserade av sångaren och musikern Östen Warnerbring. Styrelsen accepterar erbjudandet och riktlinjer dras upp för samarbetet.

10 februari 2013:
Sedvanlig vinterkonsert i Bryggaren. Temat för kvällen är ”Nostalgi”. På spellistan finns många gamla örhängen av bland andra Count Basie, Duke Ellington och Woody Herman, vilket uppskattades av publiken.

Konserten blir välbesökt och ger ett fint överskott i kassan.

3 juni 2013:
Precis som traditionen bjuder, spelar Storbandet i Stadsparken tillsammans med sångelever från Estetiska programmet.

1 september 2013:
Repetitionshelg med Gullbransson inför programmet ”Östen Warnerbring i våra hjärtan”. Även om Gullbranssons arrangemang inte är tillnärmelsevis så svårspelade som Peter Asplunds, krävs ändå mycket arbete för att få till den musikaliska precisionen.


5 - 6 oktober 2013:
Erik Gullbransson kommer till repetition kl 12.00 på lördagen, och eftermiddagens repetitioner går bra, så läget känns bra inför söndagens konsert.

Konserten som annonserats som ”Östen Warnerbring i våra hjärtan” börjar kl 16.00 på söndagen och allt avlöper väl. Programmet startar med att Ingrid Lindebratt kommer gående genom konsertlokalen samtidigt som hon sjunger ”Sakta vi gå genom stan” till Tobias Redborns basackompanjemang. Efter hand fylls bandet på, först med kompgruppen och sedan med alla blåsare, ett nytt grepp, som verkar uppskattas. Ingrid och bandet gör ytterligare två låtar innan Erik Gullbransson gör entré och tillsammans med Storbandet får oss att minnas Östen Warnerbrings låtar.

Lars Norström